ساختار لیسنینگ آیلتس

۴٫۷/۵ – (۸ امتیاز)

  مقدمه

طراحان و متخصصان آزمون آیلتس در سنجش مهارت لیسنینگ به دنبال سنجش دامنه‌ی وسیعی از مهارت‌های شنیداری داوطلبان هستند از جمله توانایی داوطلبان در فهم ایده‌ی اصلی، جزئیات، نظر و نگرش گویندگان، فهم ارتباط بین اجزاء و تشخیص هدف از بیان جملات هنگام شنیدن هستند. در همین راستا ساختار لیسنینگ آیلتس و سوالات لیسنینگ آیلتس به نحوی طراحی شده تا تمامی این موارد را پوشش دهد. سنجش مهارت لیسنینگ در هر دو نوع آزمون آیلتس آکادمیک و آیلتس جنرال یکسان است؛ بر این اساس، توضیحاتی که در این قسمت ارائه می‌شود، مربوط به هر دو نوع آزمون آیلتس است.

ساختار لیسنینگ آیلتس IELTSICAN.com

 ساختار لیسنینگ آیلتس

به طور کلی برای سنجش مهارت لیسنینگ، ۴ بخش وجود دارد و در هر بخش، شرکت‌کنندگان باید به ۱۰ سؤال و در مجموع به ۴۰ سؤال پاسخ دهند.  ساختار لیسنینگ آیلتس به نحوی طراحی شده که هر بخش سخت‌تر از بخش قبلی است؛ در واقع، فایل‌های شنیداری ضبط شده هر چه جلوتر می‌رود، سخت‌تر می‌شود. شنیدن فایل‌های ضبط شده و پاسخ دادن به سؤالات تقریبا ۳۰ دقیقه طول می‌کشد. هر بخش در چند قسمت پخش می‌شود و قبل از هر قسمت چند ثانیه‌ای به شرکت‌کنندگان فرصت می‌دهند‌ تا سؤالات را بخوانند. شرکت‌کنندگان هم‌زمان با‌ شنیدن فایل‌های ضبط شده، پاسخ‌ها را در صفحه سؤالات می‌نویسند و در پایان به آن‌ها ۱۰ دقیقه زمان داده می‌شود تا پاسخ خود را وارد پاسخنامه کنند. هر پاسخ درست، ۱ نمره داشته و بنابراین جمع نمره‌‌ی خام ۴۰ است. این نمره‌ی خام به نمره‌ی آیلتس (۱ تا ۹) تبدیل می‌شود. برای اطلاعات بیش‌تر اینجا کلیک کنید. اطلاعات فوق در شکل خلاصه شده است.

 اینفو گرافیک ساختار بخش لیسنینگ آزمون آیلتس

 
اینفوگرافیک ساختار لیسنینگ آزمون آیلتس

موضوع و محتوای هر یک از بخش‌ها از قرار زیر است:

  • در بخش اول، مکالمه‌ای بین دو نفر در زمینه‌ی مسائل روزمره و اجتماعی وجود دارد.
  • در بخش دوم، یک مونولوگ وجود دارد بدین معنی که تنها یک نفر در مورد موضوعی که باز هم در رابطه با مسائل روزمره و اجتماعی است، صحبت می‌کند.
  • بخش سوم عبارت است از مکالمه‌ای بین دو تا چهار نفر در رابطه با موضوعات دانشگاهی و آموزشی
  • و در بخش چهارم نیز مونولوگی در رابطه با یک موضوع علمی و آکادمیک وجود دارد، برای مثال یک استاد دانشگاه در رابطه با موضوعی علمی سخنرانی می‌کند.

به طور خلاصه می‌توان گفت در بخش لیسنینگ آیلتس، ۴ فایل ضبط شده به شرکت‌کنندگان ارائه می‌شود که دو فایل آن به لحاظ محتوا در زمینه‌ی مسائل روزمره‌ی اجتماعی و دو فایل دیگر در رابطه با مسائل آموزشی، دانشگاهی و آکادمیک است. هم‌چنین می‌توان دسته بندی دیگری نیز در این زمینه ارائه داد و آن این که دو فایل، مکالمه یا conversation بوده و دو فایل دیگر مونولوگ  (monologue) است.  اطلاعات فوق را می‌توان در جدول ذیل خلاصه کرد:

 

مسائل روزمره‌ی اجتماعی
(Everyday Social Context)

موضوعات آکادمیک یا تحصیلی
(Educational or Academic Context)

مکالمه (Conversation)

Recording 1

Recording 3

مونولوگ (Monologue)

Recording 2

Recording 4

چند نکته‌ای که داوطلبان آزمون آیلتس باید به آن‌ها توجه کنند عبارتند از:

  1.    -در شروع بخش لیسنینگ، نکاتی در رابطه با چگونگی پاسخگویی به سؤالات پخش می‌شود.؛ سپس مثالی از بخش اول ارائه می‌شود؛ فرصت کوتاهی نیز برای خواندن سؤال‌ها داده می‌شود؛ سپس فایل ضبط شده پخش می‌شود و بعد آزمون‌دهندگان باید به سؤالات پاسخ دهند و به همین ترتیب این فرایند برای سه بخش بعدی نیز انجام می‌شود.
  2.     -تنها یکبار فایل‌های ضبط شده پخش می‌شود و در واقع، داوطلبان تنها یکبار فرصت شنیدن دارند؛
  3. داوطلبان باید گوش خود را به شنیدن لهجه‌های مختلف عادت دهند چرا که در فایل‌های شنیداری از لهجه‌های مختلف از جمله امریکن، بریتیش، استرالیایی، و نیوزلندی استفاده می‌شود؛
  4.   -سؤالات به ترتیب اطلاعات بیان شده در لیسنینگ، ارائه می‌شود؛ برای مثال، پاسخ سؤال اول قبل از پاسخ سؤال دوم در فایل لیسنینگ آمده است؛ 
  5.   -در وارد کردن پاسخ‌ها، داوطلبان باید دقت بسیاری در اسپل و گرامر کلمات و عبارات نمایند چرا که برای غلط‌های املایی و گرامری نمره کسر می‌شود.

 انواع سوالات لیسنینگ آیلتس

 
اینفوگرافیگ انواع سوالات لیسنینگ آیلتس

 ۱)  سوالات چند گزینه‌ای یا تستی (Multiple Choice)

در این گونه از سوالات لیسنینگ آیلتس، یک سؤال و به دنبال آن سه گزینه وجود دارد که شرکت کننده باید از میان آن‌ها گزینه‌ی درست را انتخاب کند. به جای سؤال، ممکن است بخشی از جمله داده شود به همراه سه گزینه‌ی مختلف برای تکمیل جمله و در این صورت شرکت‌کننده باید گزینه‌ای را که جمله را به درستی تکمیل می‌کند، انتخاب کند. هم‌چنین، در بعضی موارد لیست طولانی‌تری از گزینه‌ها ارائه می‌شود و از شرکت‌کننده خواسته می‌شود تا دو یا چند پاسخ درست را انتخاب کند. توصیه می‌شود شرکت‌کنندگان به دقت صورت سؤال را بخوانند تا در تشخیص و انتخاب تعداد پاسخ درست ابهامی نداشته باشند. ‌تعداد این گونه سؤال در بخش لیسنینگ آزمون آیلتس متغیر است و تعداد ثابتی ندارد

۲) مطابقت دادن (Maching)

در این نوع سؤال، شرکت‌کنندگان باید لیستی از موارد گفته شده در فایل شنیداری را با لیستی از گزینه‌ها در صورت سؤال مچ کنند یا همان مطابقت دهند. سؤالات تطبیقی توانایی شرکت‌کنندگان را در فهم و تشخیص جزئیات یک مکالمه در زمینه‌ی مسائل زندگی روزمره مانند انواع مختلف هتل و یا امکانات یک اتاق و … را می‌سنجد. این نوع سؤالات هم‌چنین توانایی شرکت‌کنندگان را در دنبال کردن یک مکالمه بین دو نفر ارزیابی می‌کند. از این گونه سؤالات برای ارزیابی توانایی شرکت‌کنندگان در تشخیص روابط و ارتباطات بین وقایع در هنگام شنیدن نیز استفاده می‌شود. ‌تعداد این گونه سؤال در بخش لیسنینگ آزمون آیلتس متغیر است.

۳) عنوان گذاری نقشه، برنامه، نمودار، و جدول (Plan, map, diagram labelling)

در این گونه سؤالات، شرکت‌کنندگان باید بر اساس اطلاعات داده شده در فایل شنیداری، عنوان یک جدول، نمودار، نقشه، طرح، برنامه و … را تکمیل کنند. پاسخ به این نوع سؤالات از بین گزینه‌های ارائه شده در صفحه‌ی سؤالات انتخاب می‌شود. این نوع سؤالات توانایی شرکت‌کنندگان را در فهم مطالب و ارتباط دادن آن با نقشه، برنامه، نمودار و …  می‌سنجد. این توانایی شامل دانستن و مهارت در تشخیص عبارت‌های مربوط به زمان و مکان و توصیف اشیا، اماکن و … است. ‌تعداد این گونه سؤال در بخش لیسنینگ آزمون آیلتس متغیر است.

۴) تکمیل خلاصه‌ی مطالب یک فلوچارت، جدول، نوت، و یا فرم (Form, note, table, flow-chart, summary completion)

همان‌طور که از عنوان این گونه سؤال برمی‌آید، در این گونه سؤالات شرکت کنندگان باید خلاصه‌ای از بخشی یا کل مطالب ارائه شده در فایل شنیداری را تکمیل کنند. در واقع، خلاصه‌ای در صورت سؤال آورده شده است که بعضی از قسمت‌های آن ناقص و در واقع جای خالی وجود دارد؛ شرکت‌کنندگان باید این قسمت‌ها را با توجه به آنچه شنیدند، تکمیل کنند. این خلاصه‌ی مطالب بر روی ایده و مفهوم اصلی مطالب گفته شده و یا بر روی جزئیات گفته شده تمرکز دارد. این خلاصه ممکن است:

  •     – یک فرم باشد که معمولا برای جزئیاتی مانند اسامی استفاده می‌شود؛
  •    – چند یادداشت و نوت باشد که برای خلاصه کردن اطلاعات ارائه شده و ارتباط آن‌ها استفاده می‌شود؛
  •    – یک جدول باشد که از آن به عنوان یک روش خلاصه کردن اطلاعاتی مانند طبقه‌بندی و دسته‌بندی اسامی، اماکن و … مورد استفاده قرار می‌گیرد؛
  •    –و یا یک فلوچارت باشد که برای خلاصه‌کردن یک فرایند که مراحل مشخصی دارد، استفاده می‌شود. معمولا برای نشان دادن مراحل یک فرایند از پیکان/فلش استفاده می‌شود.
  •  

برای پاسخ دادن به این گونه سؤالات، در بعضی موارد در صفحه‌ی سؤالات لیستی از گزینه‌ها وجود دارد و شرکت کنندگان باید از بین گزینه‌های موجود، پاسخ درست را تشخیص داده و انتخاب کنند و در بعضی موارد نیز باید بر اساس آنچه شنیده‌اند خود جای خالی را با کلمات مناسب پر کنند. در این صورت، شرکت‌کنندگان لازم نیست که کلماتی را که شنیده‌اند تغییر دهند و یا بازنویسی و سپس بنویسند بلکه می‌توانند عین کلماتی را که شنیده‌اند، استفاده کنند.

در این گونه سؤالات لازم است شرکت‌کنندگان به دقت صورت سؤال را بخوانند و محدودیت کلمه را رعایت کنند. یک مثال از محدودیت تعداد کلمه و یا شماره به صورت NO MORE THAN TWO WORDS AND/OR A NUMBER عنوان می‌شود. در صورتی که بیش‌تر از تعداد کلمه‌ی مشخص شده نوشته شود، نمره‌ای به سولا مورد نظر داده نمی‌شود؛ پس لازم است دقت کافی در این زمینه به عمل آید و در پایان نیز پاسخ‌ها چک شود. این نوع سؤال توانایی شرکت‌کنندگان در فهم و تشخیص نکات اصلی در شنیدن یک مکالمه یا مونولوگ را ارزیابی می‌کند. ‌تعداد این گونه سؤال در بخش لیسنینگ آزمون آیلتس متغیر است.

۵) کامل کردن جمله (Sentence Completion)

در این گونه سؤالات به شرکت کنندگان جملاتی داده می‌شود که مطالب و اطلاعات مهم و کلیدی فایل شنیداری را خلاصه می‌کند. بخشی از این جملات ناقص است که باید توسط آزمون دهندگان پر شود. برای این نوع سؤال همیشه محدودیت کلمه وجود دارد؛ این محدودیت کلمه یکی از سه گزینه‌ی یک، دو و یا سه کلمه است. آزمون‌دهندگان باید ۱٫ صورت سؤال و دستورالعمل‌ها را به دقت مطالعه تا از تعداد کلمه‌ی مجاز برای پاسخ مطمأن شوند و ۲٫ این نکته را رعایت و در پایان نیز چک کنند؛ در غیر اینصورت نمره از دست خواهند داد. سؤالات مربوط به تکمیل جملات بر توانایی آزمون‌دهندگان در تشخیص و تعیین اطلاعات کلیدی هنگام شنیدن یک مکالمه یا لکچر تأکید دارد. شرکت‌کنندگان باید توانایی خوبی در فهم ارتباط بین اجزاء داشته باشند مانند تشخیص رابطه‌ی علت و معلولی. تعداد این گونه سؤال در بخش لیسنینگ آزمون آیلتس متغیر است.

۶) سوالات پاسخ کوتاه (Short-answer Questions)

نوع دیگری از سوالات لیسنینگ آیلتس بدین صورت است که سؤالی به آزمون‌دهندگان داده می‌شود که نیاز به پاسخ کوتاه دارد و این پاسخ کوتاه باید بر اساس اطلاعات شنیده شده در فایل ضبط شده داده شود. برای این نوع سؤال نیز تعداد مشخصی از کلمات باید نوشته شود که برای مطلع شدن از آن باید صورت سؤال به دقت خوانده شود. مکان، زمان، قیمت و هزینه از جمله مواردی است که در این گونه سؤال پرسیده می‌شود. می‌توان گفت این نوع سؤال بیش‌تر توانایی آزمون‌دهندگان را در تشخیص و به یاد آوردن اطلاعات دقیق و جزئیات می‌سنجد. هم‌چنین در این نوع سؤالات ممکن است از شرکت‌کنندگان خواسته شود تا دو یا چند مورد را در جواب بنویسند. این نکته باز هم بر ضرورت مطالعه‌ی دقیق صورت سؤال تأکید دارد. تعداد این گونه سؤال در بخش لیسنینگ آزمون آیلتس متغیر است.

۴٫۷/۵ – (۸ امتیاز)

Subscribe
مشترک شدن برای دریافت
guest
۰ نظرات
Inline Feedbacks
View all comments
4.7/5 - (8 امتیاز)
0 0 votes
امتیازدهی به مقاله
0
Would love your thoughts, please comment.x